Na 1 jaar op de musicalopleiding aan de Tilburgse Dans- en Muziekschool gezeten te hebben, verkiest Leo de Koningstheater academie in ‘s-Hertogenbosch.

Als eerste lichting aan de nieuwe kleinkunstopleiding, studeert hij samen met Roel Bloemen in 2001 af.

In 2000 winnen ze als ‘Alkemade en Bloemen’ op het Groninger Studenten Cabaret Festival de Jury- en Publieksprijs. Ze maken vijf theaterprogramma’s en daarnaast zijn ze sinds 2004 vaste tekstschrijvers voor het radio 2 programma ‘Spijkers met Koppen’.

Ook in de bioscoop (Popoz de film, Shouf Shouf Habibi, Floris) en op televisie (Smeris, Toren C, Komt een man bij de doker, Missie Aarde én het mede door hem geschreven sketchprogramma Sluipschutters) geeft Leo Alkemade regelmatig acte présence.

In 2016 is hij tevens te zien geweest in de BNNVARA kennisquiz Rare Jongens, wat hij samen met Vlaming Lieven Scheire presenteerde.

Op dit moment is Leo elke dinsdagavond om 22:20 uur in een gloednieuw seizoen van Kanniewaarzijn  te zien bij de VARA op NPO1 en tourt hij samen met theatergroep FC De Rebellen door Nederland (www.fcderebellen.nl/theater/).

Vanaf januari 2017 zal Leo naast Sanne Langelaar, Edwin Jonker en Fockeline Ouwerkerk te zien zijn in de Nederlandse bioscoopfilm Tuintje in mijn Hart onder regie van Marc Waldman, geproduceerd door Klaas de Jong en Bernard Tulp.

Naast zijn werk als cabaretier/acteur, is Leo een professioneel windsurfer.