JORRIT RUIJS

19th feb 2018

Jorrit Ruijs (1980) volgde een klassiek balletopleiding aan The Royal Academy of Dance en studeerde daarnaast af aan de Amsterdamse Toneelschool.

Hij liep stage bij Toneelgroep Amsterdam (het tegenwoordige ITA) en was twee jaar vast verbonden aan Het Zuidelijk Toneel.

In Roberto Zucco van toneelgroep de Appel en Don Carlos van Huis aan de Amstel speelde hij de titelrollen en ook in de musicals Hair, geregisseerd door Marcus Azzini (Theater Oostpool) en Ciske de rat van Stage Entertainment speelde hij diverse hoofdrollen.

Jorrit is vanaf de wereldpremière in 2010 als acteur betrokken bij Soldaat van Oranje, de musical waar hij de rol speelt en danst van Bram Goudsmit.

Op dit moment is hij te zien als de slechterik Scar in Disney’s The Lion King.

Voor deze rol werd hij genomineerd voor de Johnny Kraaykamp Musical Award in de categorie Beste mannelijke hoofdrol in een grote musical.

Op televisie speelt Jorrit een vaste rol in de series Bloedverwanten (AVRO) en De Spa (SBS 6) en de hoofdrol in Motief voor moord (EO).

Vanaf mei 2019 is hij op Videoland te zien in het vierde seizoen van Nieuwe buren. Daarnaast speelde hij verschillende (gast)rollen in o.a. Familie Kruys, DNA, Kinderen geen bezwaar (VARA),Van God Los (BNN),Flikken Maastricht (TROS) en Goede Tijden Slechte Tijden (RTL 4) en in de films: Het leven uit één dag, van regisseur; Mark de Cloe en ‘Beat’  van regisseur; David Verbeek (International Rotterdam Film Festival 2004).

In Nijinsky – gek van dans, geregisseerd door Peter de baan en gechoreografeerd door Toer van Schayk, combineerde Jorrit zijn beide opleidingen als danser en acteur. Met zijn succesvolle, door hem zelf geschreven voorstelling Het temmen van de Faun, in een eindregie van Titus Tiel Groenestege, ging zijn onderzoek naar de combinatie tussen dans en spel verder.

Met het gezelschap Fantasten maakte Jorrit de bewegingstheatervoorstellingen Isolement en Honger.

Naast het Amsterdam Fringe Festival speelde hij ook op Oerol, meerdere malen op theaterfestival de Parade en was hij te zien in het openluchttheater in het Amsterdamse Bos.

Jorrit leent zijn stemmen aan verschillende animatiefilms, commercials en luisterboeken en is te zien in de videoclip This Plan van de band Moke.