Edwin studeerde na het behalen van zijn HAVO en VWO diploma twee jaar Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna heeft hij de stap naar het acteren gemaakt.

In het theater was hij de afgelopen seizoenen onder ander te zien als Natte Harry in Sister Act, als Curtis in de grote tour van Dreamgirls en vertolkte hij de hoofdrol in A Chorus Line. Daarvoor stond hij in de musicals Home (Julius), Rent (Tom Collins), Copacabana (Ricco), The Lion King (Mufasa), Billy Holliday (o.a. Lester Young) en Miss Saigon (John). Meest recentelijk was hij te zien tijdens de tours van The Color Purple en Driving Miss Daisy.

In 2001 kreeg hij een John Kraaykamp Musical Award voor Beste Mannelijke Bijrol voor zijn vertolking van de rol van Tom Collins in Rent en in 2013 werd hij genomineerd voor deze zelfde award voor zijn vertolking van de rol van Natte Harry in Sister Act.

Hij speelde in de films Oesters van Nam Kee, Madame Jeannette, Trage Liefde, Stiletto’s, Vox Populi, Polonaise en Bella Bettien. Meest recentelijk vertolkte hij naast Isa Hoes de hoofdrol in de speelfilm De Ontsnapping en zag je hem in Tuintje in mijn Hart. Ook sprak Edwin de Nederlandse stem in van Will Smith in de animatiefilm Shark Tale en heeft hij de soundtrack ingezongen van de film Oesters van Nam Kee.

Verder zag je Edwin op TV in diverse series: vertolkte de rol van Melvin Klamer in Trauma 24/7, speelde in Costa!, Wet En Waan, Spangen, Baantjer, Alex FM, Lotte, Meiden van de Wit, Voetbalvrouwen, Van God Los (de serie) en in de Belgische misdaadserie Recht op Recht. Op Videoland zie je hem in de komische serie Vaders & Moeders. In Ninja Nanny vertolkte hij de rol van Stanley en afgelopen voorjaar speelde hij de rol van Jezus in The Passion 2019.

Momenteel is Edwin te zien in de bioscoopfilms F*ck de Liefde en De Club van Lelijke Kinderen,  dit najaar zal hij te zien zijn als Oliver Warbucks in de musical Annie.