Jip van den Dool is opgegroeid in Groningen. Na de vooropleiding theater bij De Noorderlingen en zijn VWO-­diploma is hij direct begonnen aan de Toneelacademie Maastricht en studeerde af aan de acteursopleiding in 2014.

In 2014 won hij met Nick Bos en Mathieu Wijdeven de “Het Debuut”-prijs voor beste eigen werk van Via Rudolphi met de voorstelling NXT LVL.

Van 2014 tot 2018 maakte hij deel uit van het ensemble van Toneelgroep Amsterdam en heeft in verscheidene producties en reprises gespeeld, zowel in Nederland als in het buitenland. Hij heeft onder meer gewerkt met Ivo van Hove, Guy Cassiers, Eric de Vroedt en Maren E. Bjørseth. Daarnaast was hij meer dan eens werkzaam bij Toneelschuur Producties, o.a. bij Olivier Diepenhorst.

Sinds 2016 is hij ook vaste maker bij muziektheatergezelschap Orkater. Samen met vier andere makers/acteurs maakt hij daar voorstellingen in het collectief Lars Doberman. Met hun debuut voorstelling, “Een Bebop Verhaal”, stonden ze op Oerol, speelden ze in Finland en op het theaterfestival 2014. Hun tweede voorstelling De Familie Mansøn maakte deel uit van de officiële jury selectie van het Theaterfestival 2016, als één van de tien beste voorstellingen van seizoen 15/16.

In het najaar van 2016 organiseerden ze samen met de drie andere collectieven BOG., Urland en Nineties Productions de Nacht van de Collectieven. In 2019 deden ze mee aan de Boulevard of Broken Scenes, in de Stadsschouwburg van Amsterdam. De komende jaren zal Lars Doberman meerdere voorstellingen gaan maken, zoals op Oerol, maar ook voor de grote en middenzalen. Ook is Lars Doberman bezig een bioscoopfilm te ontwikkelen en te realiseren.

Naast theater is muziek Jip’s grote liefde. Met zijn voorliefde voor jazz en fusion speelt hij saxofoon, basgitaar, contrabas, drums, toetsen, synthesizer en gitaar, en zingt daar ook bij.

Daarnaast speelde hij o.a. in series als Ramses en DARE en was hij te zien in de speelfilms Ventoux, Brasserie Valentijn en Niemand in de Stad. Ook zal hij dit vanaf januari 2020 te zien zijn in de eerste Nederlandse Netflix Original ARES.