Jip van den Dool is opgegroeid in Groningen. Na de vooropleiding, theater, bij De Noorderlingen en zijn VWO-­‐diploma is hij direct begonnen aan de Toneelacademie Maastricht en studeerde af  in 2014

Hij heeft onder meer gespeeld bij Young Gangsters, Matzer Theaterproducties en maakt deel uit van theatercollectief Lars Doberman en het ensemble van Toneelgroep Amsterdam. Ook is hij samen met Nick Bos en Mathieu Wijdeven oprichter van performance collectief Firma DRAAK.

Naast theater, is muziek een grote interesse. Met zijn voorliefde voor jazz speelt Jip saxofoon, bas, contrabas, piano, drums en gitaar, en zingt daar ook bij.

In 2014 won hij met zijn eigen gezelschap, firma DRAAK, de “Het Debuut” prijs voor beste eigen werk van Via Rudolphi.

Voor het collectief Lars Doberman, dat bij Orkater voorstellingen maakt, heeft hij met hun debuut voorstelling, “Een Bebop Verhaal”, op Oerol en het theaterfestival 2014 gestaan. Hun tweede voorstelling, “De Familie Manson”, maakt deel uit van de officiële jury selectie van het Theaterfestival 2016. Vanaf 2017 zal hij als vaste maker aantreden bij Orkater.

Vanaf oktober 2014 is hij aan het werk als acteur bij Toneelgroep Amsterdam en was te zien in “De Stille Kracht”, geregisseerd door Ivo van Hove, en “De Welwillenden”, geregisseerd door Guy Cassiers. Komend seizoen staat hij ook weer in verschillende voorstellingen waaronder korte reprise van “Kings of War” en “de Welwillenden”.

Daarnaast speelde hij in de speelfilms “Ventoux” en “Brasserie Valentijn”.