Jip van den Dool is opgegroeid in Groningen. Na de vooropleiding theater bij De Noorderlingen en zijn VWO-­diploma is hij direct begonnen aan de Toneelacademie Maastricht en studeerde af aan de acteursopleiding in 2014.

In 2014 won hij met Nick Bos en Mathieu Wijdeven de “Het Debuut”-prijs voor beste eigen werk van Via Rudolphi met de voorstelling “NXT LVL”.

Sinds 2014 maakt hij deel uit van het ensemble van Toneelgroep Amsterdam en heeft al in verscheidene producties en reprises gespeeld, zowel in Nederland als in het buitenland. Hij heeft onder meer gewerkt met Ivo van Hove, Guy Cassiers, Eric de Vroedt en Maren E. Bjørseth.

Sinds 2016 is hij ook vaste maker bij muziektheatergezelschap Orkater. Samen met vier andere makers/acteurs maakt hij daar voorstellingen in het collectief Lars Doberman. Met hun debuut voorstelling, “Een Bebop Verhaal”,  stonden ze op Oerol, speelden ze in Finland en op het theaterfestival 2014. Hun tweede voorstelling,“De Familie Mansøn”, maakte deel uit van de officiële jury selectie van het Theaterfestival 2016, als één van de tien beste voorstellingen van seizoen 15/16. 

In het najaar van 2016 organiseerden ze samen met de drie andere collectieven BOG., Urland en Nineties Productions de Nacht van de Collectieven. De komende jaren zal Lars Doberman meerdere voorstellingen gaan maken en een bioscoopfilm maken.

Naast theater is muziek Jip’s grote liefde. Met zijn voorliefde voor jazz en fusion speelt hij saxofoon, basgitaar, contrabas, drums, piano, synthesizer en gitaar, en zingt daar ook bij.

Komend seizoen zal hij te zien zijn in “Julius Caesar” van Orkater, de reprises van “De Stille Kracht”, “De Dingen die Voorbijgaan” en “Kings of War” van Toneelgroep Amsterdam, en de nieuwe productie “Oedipus”, geregisseerd door de Engelse Robert Icke bij Toneelgroep Amsterdam.

Daarnaast speelde hij in de speelfilms “Ventoux”, “Brasserie Valentijn” en in maart 2018 zal hij te zien zijn in de nieuwe film van Michiel van Erp, “Niemand in de Stad.” Ook zal hij vanaf oktober 2017 te zien bij Videoland, als hoofdpersonage in de serie “DARE”.